На 8 февруари 2022 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките тържествено бе отбелязана 90-ата годишнина от рождението на академик Благовест Сендов. Той е световноизвестен български математик, изтъкнат държавник и общественик. Бил е декан на Математическия факултет при Софийския университет, ректор на Софийския университет, председател на БАН, председател на 37-то Народно събрание, посланик на България в Япония, както и член на редица чуждестранни академии.

Събитието бе открито от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски. За приноса на акад. Сендов, както и лични спомени от съвместната си работа с него разказаха двама от най-близките му колеги и приятели – акад. Олег Мушкаров и акад. Кирил Боянов.

В периода 1988-1991 г. академик Сендов е председател на БАН. По време на събитието бяха показани снимки за неговия мандат от фонда на Научния архив на БАН. Изложба с книги от личната библиотека на акад. Сендов бе подготвена от Централната библиотека на БАН. През 1992 г. в Централната библиотека постъпва като дарение неговата лична библиотека. Колекцията наброява 570 заглавия на книги и над 100 периодични издания. Във фонда на библиотеката се съхраняват и над 80 заглавия на книги и статии от акад. Благовест Сендов и 14 заглавия в съавторство.

Тържественото отбелязване на годишнината бе излъчвано на живо в YouTube канала на Академията. Запис може да гледате тук: