На 3 май 2022 г., в Заседателната зала на Института по математика и информатика към Българската академия на наукитесе състоя тържественото награждаване на златните медалисти от Австралийското математическо състезание (АМС) за 2020 и 2021 година.

Събитието бе организирано от Съюза на математиците в България и Института по математика и информатика към БАН. Наградите бяха връчени лично от Негово Превъзходителство Артър Спиру, посланик на Австралия за Гърция, България и Румъния, който посещава ИМИ за втори път. На събитието присъства и почетният консул на Австралия в България – г-жа Индиана Трифонова. Лауреатите и гостите на събитието бяха приветствани от директора на ИМИ проф. дмн Петър Бойваленков и от чл.-кор. Николай Николов, председател на УС на Съюза на математиците в Бългадиря и заместник-директор на Института.

На церемонията бяха наградени:

  • Ангел Христов, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“, гр. Бургас
  • Добромир Ангелов, МГ „Д-р Петър Берон“, гр. Варна
  • Ясен Пенчев, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, гр. Габрово

Австралийското математическо състезание, познато още като “Австралийско кенгуру”, се провежда на английски език за ученици от 3. до 12. клас. То е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие над половин милион ученици от 38 държави). Официално в състезанието се включват български участници от 1992 г., а от 1994 г. Сред българските участници в Австралийското математическо състезание всяка година има медалисти.