Хилел Фюрстенберг и Григорий Маргулис

Абеловата награда се присъжда всяка година за изключителни постижения в математиката.

Наградата е учредена от краля на Норвегия през 2002 г. по случай 200-годишнината от рождението на норвежкия математик Нилс Хенрик Абел. Номинациите се разглеждат от авторитетно 5-членно международно жури, препоръчано от Международния математически съюз (International Mathematical Union  – IMU) и Европейското математическо общество (European Mathematical Society – EMS).

Тази година Норвежката академия на науката и литературата присъди Абеловата награда на Hillel Furstenberg (Hebrew University of Jerusalem) ​ и Gregory Margulis (Yale University) “за пионерската им работа в разработването на пробабилистични и динамични методи в теорията на групите, теорията на числата и комбинаториката”.

Хилел Фюрстенберг (84 г.) е роден в Берлин, но семейството му емигрира ва САЩ преди началото на Втората световна война. Кариерата му преминава през редица престижни университети – Принстънския, Масачузетския технологичен институт, университета на Минесота. По-късно Фюрстенберг започва работа в Еврейския университет в Ерусалим, където се пенсионира през 2003 г.

Григорий Маргулис (74 г.) печели сребърен медал на Олимпиадата по математика, когато е 16-годишен. Носител е и на престижния Фийлдсов медал. Работи в университети в Швейцария, Франция и САЩ, преди да стане учен от Йейлския университет през 1991 г. През 2001 г. е избран за член на Националната академия на науките на САЩ.

Повече за лауреатите може да прочетете на адрес: https://www.abelprize.no