На 21 и 22 септември 2020 г. в Института по математика и информатика националният ни отбор по математика се състезава в най-престижното състезание по математика за годината – Международната олимпиада по математика (IMO).

Поради различните обстоятелства, причинени от пандемията с коронавирус, Олимпиадата бе отложена от юли за септември и бе взето решение тази година участието в нея да е дистанционно.

Домакин на 61-вото издание на IMO, което се повежда от 18 до 28 септември, е Русия. Състезателните дни са 21 и 22 септември. Официалните церемонии по откриването и закриването на събитието, както и културната програма за участниците, ще бъдат проведени дистанционно и ще бъдат достъпни в YouTube и Instagram.

Международната олимпиада по математика е считана са „световно първенство“ по математика за гимназисти. Първата IMO се провежда през 1959 г. в Румъния със 7 страни участнички, а тази година участие в IMO 2020 са заявили 114 държави.

България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес. През 1966 г. и 1975 г. България е била домакин на това най-престижно състезание.

За своите 60 издания, българските състезатели са завоювали 54 златни, 119 сребърни и 109 бронзови медали. Зaдaчитe, ĸoитo peшaвaт cъcтeзaтeлитe пo вpeмe нa Meждyнapoднaтa олимпиaдa пo мaтeмaтиĸa, ca c eĸcтpeмнa тpyднocт и oбxвaщaт мaтepиaл, ĸoйтo нe ce изyчaвa нe caмo в yчилищe, нo и в повечето yнивepcитeти.

Ето и имената на нашите състезатели, които ще ни представят на IMO 2020:

  • Борислав Кирилов
  • Диян Димитров
  • Евгени Кайряков
  • Кьонг Виет До
  • Мартин Копчев
  • Стефан Хаджистойков

Борислав, Евгени и Кьонг са сребърни медалисти от IMO 2019.

Ръководител на отбора ни е доц. д-р Станислав Харизанов.

Подробности и актуална информация може да откриете на официалната страница на Олимпиадата.