Зарежда Събития
Това събитие е минало събитие.

Поредната сбирка на Националния семинар по стохастика ще се проведе на 10 юни 2020 г. (сряда) от 14:00 часа в зала 403 на ИМИ – БАН. Доклад на тема:

Увод в рейтинговите системи в спорта

ще изнесе Евгени Овчаров (ИМИ – БАН).

Семинарът ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки за безопасност (1/3 запълване на капацитета на залата, маски и пр.)

Поканват се всички интересуващи се.

Резюме. Напоследък има засилен интерес към рейтинговите системи в спорта, почиващи върху солидни математически основи. Ще представя какви са техните преимущества пред по-простите системи с натрупване на точки. Исторически първата рейтингова система в спорта е системата Ело, която е много популярна и до днес в редица спортове, като професионалния шах (FIDE), международния футбол (FIFA) и множество онлайн игри. Ще разгледам свойствата на системата Ело и ще покажа как тя се извежда математически. За целта ще илюстрирам метода на стохастичния градиент в математическото оптимиране. Ще обсъдя и някои принципи в Бейсовата статистика и как тя се различава от класическите “фриквентистки” методи. Ще завърша с кратко изложение на модерно подобрение на системата Ело, почиващо върху Бейсовата статистика. Лекцията има уводен характер, но ще засегне редица нетривиални математически понятия и методи.