Начало2021-10-11T11:31:33+00:00
Изпълнителният директор на Програма „Фулбрайт“ Анджела Родел посети Института по математика и информатика и Международния център по математически науки
15.10.2021
Проф. дмн Николай Янев е удостоен с почетното звание Doctor Honoris Causa на Софийския университет "Св. Климент Охридски"
08.10.2021
Венелин Тодоров от ИМИ е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година
05.10.2021
Кралската шведска академия обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2021 година
05.10.2021
Четиринадесета конференция „Образованието и изследванията в информационното общество“
24.09.2021

Новини

Изпълнителният директор на Програма „Фулбрайт“ Анджела Родел посети Института по математика и информатика и Международния център по математически науки

На 14 октомври 2021 г. в Института по математика и информатика при Българската академия на науките гостуваха г-жа Анджела Родел, изпълнителен директор на Програма „Фулбрайт“ България, и г-жа Мария Костова, програмен координатор за стипендианти от България. Те представиха работата на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и възможностите, които тя предлага за учени, изследователи и докторанти.

Срещата се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. В Заседателната зала на ИМИ присъстваха директорът на Института – проф. Петър Бойваленков, чл.-кор. Олег Мушкаров, председател на Научния съвет на ИМИ, проф. Величка Милушева, зам.-директор на ИМИ и др. За желаещите да участват в срещата колеги бе осигурена и zoom стая.

Стипендиите „Фулбрайт” за преподавателска и изследователска дейност дават възможност на български учени и университетски преподаватели да работят по специалността си от 3 до 5 месеца в престижни университети и научни институти в САЩ. От кандидатите се изисква докторска степен, владеене на английски език и покана от американско учебно заведение.

Крайният срок за подаване на документи за учебната 2022-2023 е 1 декември, 2021 г.
Повече информация и формуляри за кандидатстване могат да бъдат намерени тук.

Програма „Фулбрайт” дава възможност на млади изследователи в напреднал етап на редовна или задочна докторантура да работят в престижни университети и институти в САЩ.
Всяка година се предоставят 2 стипендии. От кандидатите се изисква владеене на английски език и е препоръчително да имат покана от американско учебно заведение.

Крайният срок за подаване на документи за учебната 2022-2023 е 1 декември, 2021 г.
Повече информация и формуляри за кандидатстване могат да бъдат намерени тук.

След приключване на представянето г-жа Родел и г-жа Костова посетиха Международния център по математически науки (МЦМН), където техни домакини бяха директорът на Центъра – чл.-кор. Мушкаров, и проф. Людмил Кацарков, научен директор на МЦМН, който се включи в събитието чрез zoom. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество и участие в програмите на „Фулбрайт“.

петък, 15 октомври 2021|Етикети: , |

Проф. дмн Николай Янев е удостоен с почетното звание Doctor Honoris Causa на Софийския университет “Св. Климент Охридски”

На тържествена церемония, която се състоя на 13 октомври 2021 г. от 11:00 часа в Аулата на Софийския университет, проф. дмн Николай Янев  получи почетното звание Doctor Honoris Causa и изнесе академично слово на тема “Разклоняващи се стохастични процеси като модели на популационна динамика”.

Проф. дмн Николай Янев е удостоен с почетното звание Doctor Honoris Causa на Софийския университет “Св. Климент Охридски” с решение на Академичния съвет от 29 януари 2020 г. Ограниченията за провеждането на събития, предизвикани от пандемията с Ковид-19, попречиха церемонията да се проведе по-рано.

Предложението за удостояването с почетното звание на най-старото висше училище в България е на Факултета по математика и информатика и е по повод забележителния принос на проф. Янев за развитието на факултета, в частност на Катедра „Вероятности, операционни изследвания и статистика“, за приноса му за развитието на Софийския университет и за изключително високите му научни постижения.

Проф. Янев работи активно в областта на разклоняващите се стохастични процеси, теорията на възстановяването, регенериращите процеси, а също и техните приложения в клетъчната и молекулярната биология и раковите изследвания. Бил е директор на Института по математика и информатика в периода 1993-1999 година, а понастоящем е професор емеритус на ИМИ.

През 2019 година проф. Янев бе избран за Doctor Honoris Causa на Университета на Екстремадура, Испания. Повече за това може да прочетете тук.

Снимките от церемонията са любезно предоставени от Софийския университет.

петък, 8 октомври 2021|Етикети: , |

Венелин Тодоров от ИМИ е носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година

На тържествена церемония снощи, 4 октомври 2021 г., държавният глава Румен Радев приветства лауреатите в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2021 гoдина. Пред гостите на церемонията президентът подчерта, че постиженията на младите учени са повод за гордост, защото резултатът от работата им намира приложение във всички развити държави и допринася за развитието на жизненоважни сфери като образование, наука, икономика, здравеопазване, сигурност.

Носителят на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година стана д-р Венелин Тодоров от Института по математика и информатика и Института по информационни и комуникационни технологии при БАН.

Венелин Тодоров е доцент по информатика и компютърни науки със специалност „Моделиране на сложни системи с голяма размерност“ в ИМИ. Основните му постижения се състоят в създаването на високоефективни стохастични и детерминистични подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи с много голяма размерност. Разработените от д-р Тодоров алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика. Методите се използват с успех също и при прогнозиране на атмосферни процеси с много голяма размерност, далечен пренос на замърсители, устойчиво земеделие, екология и биоикономика.

Венелин Тодоров е носител на Голямата награда „Питагор“ за млад учен за 2021 г. на министъра на образованието и науката, носител на Наградата на БАН за млади учени до 35 г. в областта на информационните и комуникационните науки и технологии „Професор Марин Дринов“ за 2019, Награда на БАН за най-успешен проект за млади учени по Програмата за подпомагане на млади учени на БАН 2017- 2019, както и Награда за най-добър млад учен на БАН за 2018 г.

За втори път учен от Института по математика и информатика става лауреат на престижната награда на президентската институция. През 2006 година неин носител бе Христо Костадинов, който в момента е ръководител на секция „Математически основи на информатиката“ в ИМИ.

(още…)

вторник, 5 октомври 2021|Етикети: |

Кралската шведска академия обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2021 година

Кралската шведска академия обяви носителите на Нобелова награда за физика за 2021 година.

Клаус Хаселман (Max Planck Institute for Meteorology, Германия), Сюкуро Манабе (Princeton University, САЩ) и Джорджо Паризи (Sapienza University of Rome, Италия) са носителите на това най-престижно отличие за основополагащ принос към разбирането ни на сложните физични системи.

Сюкуро Мaнабе е на 90 години и заедно с 89-годишният Клаус Хаселман получават признанието на Академията за „физическото моделиране на земния климат и надеждното прогнозиране на глобалното затопляне“. Тяхното откритие „полага основите на нашето разбиране на земния климат и как човечеството влияе върху него“.

Манабе се интересува от темата от десетилетия. В своите изследвания още от 60-те години на миналия век той демонстрира как повишения в нивото на въглеродния диоксид влияят върху покачването на световната температура. Десет години по-късно Хаселман създава модел, който свързва климата с метеорологичните условия и обяснява защо климатичните модели са надежден начин за разчитане на привидно хаотичния характер на времето. Едновременно с това той търси и намира специфични сигнали за човешкото влияние върху климата.

Втората половина от наградата е присъдена на Джорджо Паризи, на 73 години, който открива “взаимодействието на хаоса и колебанията във физическите системи от атомни до планетарни мащаби”. Академията изтъква революционния му принос в теорията на неуредените материали и случайните процеси.

„Откритията, признати тази година, показват, че нашите познания за климата се основават на солидна научна основа, основана на строг анализ на наблюденията. Тазгодишните лауреати са допринесли за това да придобием по-задълбочен поглед върху свойствата и еволюцията на сложните физически системи “, заяви Торс Ханс Хансон, председател на Нобеловия комитет по физика.

вторник, 5 октомври 2021|Етикети: , |

Четиринадесета конференция „Образованието и изследванията в информационното общество“

На 27 и 28 септември 2021 г. в гр. Пловдив ще се състои 14. издание на конференцията „Образованието и изследванията в информационното общество“, организирана от Асоциацията за развитие на информационното общество, Института по математика и информатика при БАН, ФМИ на Софийски университет  „Свети Климент Охридски“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото.

От своето първо издание през 2006 г. конференцията се утвърди като важно събитие с регионално значение в областта на актуалните теми в информатиката и ИТ и тяхното въздействие върху информационното общество. Тази година събитието доби нов облик и структура с международен мащаб.

Предвид голямото значение на двустранната връзка между горещата тема на нашето ежедневие – изкуственият интелект и образованието, конференцията ще бъде открита с доклада на проф. Мария Нишева-Павлова: „Курсове за изкуствен интелект в училище – сравнителен  анализ и заключения“. Другите участници ще представят интересни и оригинални изследвания в следните сесии: откриване на знания от данни и текст; приложения за извличане на знания; интелигентни системи; приложение на интелигенти методи за анализ в образованието; елементи за програмиране.

Два сателитни семинара допълват разнообразието от обхванати теми:

  • уъркшоп по проект DISTILL „Дигитална трансформация в културата и изкуствата“ и
  • уъркшоп „Последни постижения в информационната теория, практика и образование“.

Повече информация може да намерите на https://eris.adis.org

петък, 24 септември 2021|Етикети: , |

Администрация

НАГРАДА НА ИМИ

НАГРАДА НА ИМИ

Към сайта на наградата

Дарителска кампания

BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG32UNCR76303100117336
Адрес: ИМИ-БАН,
ул. „Акад. Г. Бончев“ №8,
1113 София
Булстат: BG000665249

Полезни връзки

Go to Top