На специална церемония, провела се на 16 декември 2021 г. в Зала „Марин Дринов” на Българската академия на науките, бяха пуснати в употреба серия от две пощенски марки и специален пощенски печат на тема „Български учени: 125 години от рождението на акад. Никола Обрешков и 125 години от рождението на акад. Георги Наджаков“. Художник на марките е доц. Стоян Дечев.

На церемонията присъстваха академик Юлиан Ревалски, председател на БАН, главният изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, директорът на Института по математика и информатика – проф. Петър Бойваленков, директорът на Института по физика на твърдото тяло проф. Хассан Шамати, гости и членове на ръководството на БАН.

Академик Никола Обрешков е световно признат български математик, дългогодишен ръководител на Катедрата по висша алгебра в Софийския университет и директор на Математическия институт – днес Институт по математика и информатика при Българската академия на науките.

Той е роден на 6 март 1896 г. във Варна в семейство на военен. Началното и прогимназиалното си образование Никола Обрешков получава в родния си град. Средно образование завършва през 1915 г. във Втора софийска мъжка гимназия. Математическият му талант се проявява още през ученическите му години, когато той развива силен интерес към физиката и техниката, а впоследствие и към математиката. Веднага след завършване на висшето си образование през 1920 г. Никола Обрешков е назначен за асистент при Катедрата но диференциално и интегрално смятане, която тогава се ръководи от акад. Кирил Попов. Едновременно с това той води и упражнения по висша алгебра.

Академичната кариера на младия учен-математик е забележителна. През 1922 г. Н. Обрешков е избран за редовен доцент при Катедрата по висша алгебра. Три години по-късно е избран за извънреден професор, а от 1928 г. е редовен професор и титуляр на Катедрата по висша алгебра, на който пост остава до смъртта си през 1963 година.

През 1951 г. проф. Н. Обрешков е назначен за директор на основания три години преди това Математически институт (дн. ИМИ) при Българската академия на науките. Под негово ръководство започва израстването на ново творческо поколение български математици.

Двете пощенски марки на тема „Български учени: – 125 години от рождението на акад. Никола Обрешков и 125 години от рождението на акад. Георги Наджаков“ ще бъдат пуснати в продажба на 16 декември 2021 г., след 12:00 часа в сградата на Централна поща, град София, ул. „Гурко“ № 6.

Повече за живота и научното наследство на акад. Никола Обрешков може да прочетете в Музея на математиката и информатиката в България.