На 13 юни 2022 г., понеделник, от 17:30 часа в хотел Интерконтинентал София, проф. Юрий Чинкел ще изнесе лекция на тема Building Scientific Institutes, в която ще сподели своя опит как частният капитал подпомага финансирането на научни изследвания в различни области.

Професор Чинкел гостува в България по покана на Международния център по математически науки към ИМИ-БАН. Той е специален гост на конференцията Втора годишна среща на младите български математици, която ще се проведе от 13 до 14 юни 2022 г в сградата на ИМИ. Целта на срещата е да събере заедно млади български математици, работещи по целия свят, и да запознае математическата общност у нас с някои от техните най-значими постижения.

Проф. Юрий Чинкел ръководи катедрата по математика в Института Курант при Нюйоркския университет, САЩ, и е директор на направление Математика и физически науки на Simons Foundation – частна фондация,  една от най-големите благотворителни организации в САЩ.

Юрий Чинкел получава докторска степен по математика от Масачузетския технологичен институт през 1992 г. През 1992 – 1995 г. е стипендиант на Harvard Society of Fellows, а през 1995 –1996 г. е Лайбницов стипендиант на École Normale Supérieure в Париж. Чинкел е заемал академични позиции в Университета на Илинойс в Чикаго, в Принстънския университет, в Университета в Гьотинген и е професор и ръководител на катедрата по математика в Института Курант, Нюйоркския университет.
Бил е гостуващ лектор в Института за математически науки Исак Нютон в Кеймбридж, Университета в Токио, Института Макс Планк в Бон, Institut des Hautes Études Scientifiques в Париж, Eidgenössische Technische Hochschule Zürich и Изследователския институт за математически науки към университета в Киото. Бил е поканен лектор на Международния конгрес на математиците в Мадрид през 2006 г.

Юрий Чинкел е член на редакционните съвети на следните математически списания: Algebraic Geometry, Experimental Mathematics, Bulletin of the American Mathematical Society, European Journal of Mathematics и поредицата Progress in Mathematics, Birkhäuser.

Работи в областта на алгебричната геометрия и теорията на числата, по-специално изучаване на рационални точки и рационални криви върху алгебрични многообразия.
Чинкел е автор на 135 статии и редактор на 19 книги. Член е на Американското математическо дружество, на Американската асоциация за напредък на науката, на Германската национална академия на науките и чуждестранен член на Academia Europaea.