Снимка: МОН

На официална церемония в Министерството на образованието и науката вчера (16 февруари 2021 г.), министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и Нейно Превъзходителство Херо Мустафа, посланик на САЩ у нас, подписаха споразумение за научно-технологично сътрудничество между България и САЩ за нов десетгодишен период.

Международното сътрудничество в областта на науката, технологиите и иновациите укрепва връзките на приятелство и разбирателство между двете страни и подобрява състоянието на науката, технологиите и иновациите в световен мащаб. С подписването на споразумението двете страни заявяват ясно, че желаят да установят динамично и ефективно международно сътрудничество в целия спектър от научноизследователски организации и институции и между отделните учени в двете страни.

На церемонията министър Вълчев изрази увереност, че споразумението е още една крачка към задълбочаването и разширяването на партньорството между България и САЩ.

Успехите на съвместните научни проекти и академични инициативи са най-добрите доказателства за доброто партньорство, допълни посланик Мустафа. Нашето сътрудничество ще донесе огромни ползи за бъдещите поколения учени и изследователи в България и САЩ, каза още Н. Пр. Херо Мустафа.

Двете държави имат дългогодишна история на успешно научно-технологично сътрудничество. Водещи български учени работят с колеги от едни от най-добрите научни организации в САЩ и постигат съвместни резултати, с което се интегрират още по-добре в световната наука.

Пример на успешно сътрудничество между научни институции от България и САЩ е подписаното споразумение между Международния център по математически науки (МЦМН) към ИМИ–БАН и Institute of the Mathematical Sciences of the Americas at the University of Miami (IMSA), които осъществиха няколко съвместни инициативи през 2020 година.

Кратко представяне на Международния център и неговия партньор IMSA, както и проведените от тях събития, може да видите в следващото видео.