ИМИ организира и провежда Седмица на олимпийската математика (СОМ) за пета поредна година. Инициативата се осъществява със съдействието на фондация „Георги Чиликов“ и Американска Фондация за България и има за цел да открива и развива математическия талант на ученици от 9. до 12. клас.

Тази година СОМ стартира на 2 януари и продължи шест дни. В математическия маратон взеха участие 32-ма ученици от цялата страна.

За участие в СОМ се класират първите десет ученици с най-висок рейтинг от състезанията през последната година (www.math.bas.bg/nt) за всеки от класовете 9.-12., общо 40 ученици.

С подготовката на учениците, както и с провеждането на Седмицата, са ангажирани някои от най-видните ни преподаватели и учени, повечето от които имат дългогодишен опит в работата с ученици и подготвянето им за международни състезания. В тазгодишното издание на СОМ участваха чл.-кор. Олег Мушкаров (ИМИ–БАН), чл.-кор. Николай Николов (ИМИ–БАН), проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ–БАН), проф. Емил Колев (ИМИ–БАН), проф. Иван Ланджев (НБУ и ИМИ–БАН), доц. Станислав Харизанов (ИИКТ и ИМИ–БАН), гл. ас. Стоян Боев (НБУ), Александър Иванов, д-р Драгомир Драгнев и Кирил Бангачев (Принстън).

Чл.-кор. Николов и проф. Колев изнесоха лекции по алгебра и комбинаторика.

Традиционно, програмата на Седмицата включва четири тематични контролни в стил Международна олимпиада, по едно във всяка от основните олимпийски области – алгебра, геометрия, комбинаторика и теория на числата. Освен на контролните, учениците имат възможност да демонстрират своите знания и чрез представяне на доклади на олимпийска тематика.

Програмата включва и диcĸycии зa пoдгoтoвĸaтa нa нaциoнaлнитe oтбopи зa Бaлĸaнcĸaтa и Meждyнapoднaтa олимпиaди пo мaтeмaтиĸa.
Финaлът нa мaтeмaтичecĸия мapaтoн бe в понеделник, на 7 янyapи, ĸoгaтo ce пpoвeдe ĸoнтpoлнo пo ĸoмбинaтopиĸa и aнaлиз нa пpoтeĸлaтa пoдгoтoвĸa.