На 14 януари 2022 г. по целия свят ще се бъде отбелязан Четвъртият световен ден на логиката.

Световният ден на логиката се проведе за първи път на 14 януари 2019 г. Датата не е избрана случайно, а е свързана с двама от най-великите логици на двадесети век. На 14 януари 1978 г. е починал Курт Гьодел, а на 14 януари 1901 година е роден Алфред Тарски. На 13 ноември 2019 г. ЮНЕСКО обяви 14 януари за Световен ден на логиката и го включи в своя календар на Международните дни на ЮНЕСКО. През тази година Световният ден на логиката ще се проведе за четвърти пореден път. Събитието се ползва с изключителна популярност. През миналата година то е отбелязано с 82 научни форума в 40 страни, а през тази година участие са заявили 50 страни.

За втора поредна година специалистите по логика в БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще отбележат заедно Световния ден на логиката. На тази дата ще се проведе съвместно заседание на:

  • Семинара по алгебра и логика на Института по математика и информатика на БАН,
  • Семинара по математическа логика на Факултета по математика и информатика на Софийския университет,
  • Семинара по логика на Института по философия и социология на БАН,
  • Секция „Изкуствен интелект и езикови технологии“ на Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Съвместният семинар е включен в официалната програма на Четвъртия световен ден на логиката и ще се проведе онлайн чрез платформата Zoom. Тук може да се запознаете с Програмата на семинара.

През 2021 година, на съвместното заседание на трите семинара в ИМИ–БАН, ФМИ–СУ и ИФС–БАН бяха представени 10 научни доклада от трите институции. Официални гости на форума бяха Нейно превъзходителство д-р Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, посланик на Федеративна република Бразилия в Република България и Република Северна Македония, която като посланик на своята страна в ЮНЕСКО има големи заслуги за включването на Световния ден на логиката в Календара на ЮНЕСКО, проф. Жан-Ив Безио, организатор на Първия световен ден на логиката през 2019 г. и главен редактор на списание Logica Universalis, г-жа Карина Ангелиева, зам.-министър на образованието и науката, проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ и акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Повече информация за заседанието на 15 януари 2021 г. може да бъде намерена на страницата на Семинара по алгебра и логика на ИМИ.

Семинарът по алгебра и логика на ИМИ–БАН работи от момента на обединението на секция „Алгебра“ и секция „Математическа логика“ през 2011 г. и е наследник на семинарите на двете секции, които имат дългогодишна история преди това. Той винаги е провеждал своите заседания в тясно сътрудничество с колегите от Софийския университет. Дори в условията на Ковид-пандемията Семинарът е един от най-активно работещите семинари по математика в България. В работата на Семинара участват като докладчици и слушатели утвърдени математици от целия свят. Заседанията на Семинара се обявяват в популярни специализирани международни сайтове, а презентациите и видеозаписите на много от заседанията са достъпни онлайн.