Проф. дмн Николай Янев е избран за Doctor Honoris Causa в Университета на Екстремадура, Испания. Събитието се проведе в кампус Бадахоз и събра голяма част от университетската общност, членове на семействата и приятели на новите Doctor Honoris Causa. Инвеститурата се извърши след предложение, направено от Факултета на науките на 50-ата годишнина UEx.

Заедно с проф. Янев почетната титла получиха още четирима световнопризнати учени. Алберто Фернандез Гутиерес изследва луминесценцията, новите материали и сензори за разработване на аналитични методологии за приложение в биомедицинския контрол. Джорджо Паризи работи в областта на теоретичната физика, особено във физиката на високите енергии, статистическата механика, динамиката на флуидите и кондензираната материя. Хосе Луис Сотело е съсредоточил разработките си върху процесите на пренасяне на материята и приложна кинетика, а Хесус Авила де Градо работи в областта на неврологията –  той изследва структурата на тубулиновите и микротубуло-асоциираните протеини и тяхното участие в определянето на клетъчната форма.

Проф. Янев бе отличен за своите изследвания, съсредоточени в областта на математиката, по-специално върху теорията на вероятностите и математическата статистика.

Един по един и придружени от техните уважавани спонсори, лауреатите получиха титлата Doctor Honoris Causa, Книга на науката и мъдростта, пръстен и бели ръкавици. Петимата професори изнесоха речи, в които изразиха своите благодарности към Университета в Естремадура и изтъкнаха изключителните отношения, които имат с колегите си от академичната общност там.

В своята реч ректорът на Университета, Антонио Идалго, подчерта “човешките качества” на новите почетни доктори и каза, че те “ценят връзката си с университета, където са се превърнали и в приятели”. Антонио Идалго посочи, че те имат дългогодишни отношения с университета в Естремадура и принадлежат към едно и също поколение. По време на тържественото събитие ректорът изрази своята загриженост от появата на силни антинаучни тенденции в обществото, съпроводени от намаляване на доверието към науката. “Астрологичните, хомеопатичните или антинаучните практики се разпространяват изключително много, докато обществото развива ненаситна консумация на технологии”, завърши той.

Честито на професор Янев!

Изборът му за Doctor Honoris Causa e безспорно признание за българската математика!