На 28 май 2023 г. (неделя) в Гранд Хотел София ще бъде открита международната работна среща Sphere packings, coverings, and spherical codes (SPCSC2023). Форумът ще продължи до 31 май 2023 г. и в него ще вземат участие над 30 изтъкнати математици от 12 страни – Австрия, Белгия, България, Великобритания, Германия, Испания, Русия, САЩ, Украйна, Унгария, Швеция и Япония.

Събитието се организира съвместно от Института по математика и информатика на Българската академия на науките и Факултета по математика и информатика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и се финансира от Simons Foundation, както и от програма „Повишаване на изследователския капацитет в областта на математическите науки“ (ПИКОМ). Конференцията е и част от календара от събития на ФМИ-СУ по повод 135 годишнината на СУ „Св. Климент Охридски“.

Форумът ще събере водещи експерти по проблеми за сферични опаковки и покрития и сферични кодове – област, чиято актуалност беше потвърдена от присъждането на Фийлдсов медал за Марина Вязовска преди година. Ще бъдат представени нови резултати, ще се дискутират нерешени задачи и ще се обсъдят нови насоки за развитие в областта. В програмата са включени осем едночасови лекции по покана и дванадесет други доклада, включително няколко на млади математици.