От 3 до 14 юли 2018 г. в Клуж-Напока, Румъния, се проведе 59. Международна олимпиада по математика – най-престижното състезание по математика за ученици.

В състезанието на 9-10 юли участваха 615 ученици от 109 страни, които решаваха по 3 задачи във всеки от двата състезателни дни. Българският отбор се представи много добре, като завоюва един златен, три сребърни и един бронзови медала и една почетна грамота.

Ето резултатите на нашите ученици:

  • Борислав Антов – златен медал,
  • Иван-Александър Мавров – сребърен медал,
  • Константин Гаров – сребърен медал,
  • Кирил Бангачев – сребърен медал,
  • Атанас Динев – бронзов медал,
  • Кристиян Василев – почетна грамота.

В отборното класиране България е на 21. място. В ЕС се нареждаме на пето място. Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Иванов.

Кирил, Иван-Александър и Борислав са ученици на СМГ „Паисий Хилендарски“ с учители Румяна Караджова и Петя Тодорова. Константин и Атанас са ученици на ППМГ „Акад. Н. Обрешков“, Бургас, а техни учители са Магдалена Янева и Динко Раднев. Кристиян е възпитаник на ПЧМГ с учител Таня Стоева.

Заключителната подготовка на отбора се проведе от 10 до 30 юни в Пампорово от сътрудници на Института по математика и информатика към БАН, Факултета по математика и информатика на Софийския университет и други институции. От 1 до 6 юли беше проведен и съвместен лагер-сбор с отборите на Румъния и САЩ в Бущени, Румъния, където ръководителите на трите отбора изнесоха лекции пред състезателите.

Ръководството на отбора благодари на всички организации и институции, които ни подкрепяха – Института по математика и информатика към БАН, Съюза на математиците в България, Сдружението на ръководителите на национални отбори, Американска Фондация за България и други.

Българският отбор се прибира в София на 14 юли с автобус от Клуж-Напока.