Тридесет и четвъртата Международна олимпиада по информатика (International Olympiad in Informatics – IOI) ще бъде открита на 7 август 2022 г. в Джокякарта, Индонезия. Градът е известен като образователния център на Индонезия и в него се намират много училища, университети и научни институти.

Най-престижното състезание по компютърни науки в света ще продължи до 15 август.  На място за състезанието пристигат 270 ученици, заедно със своите ръководители, а дистанционно ще се включат още 87. Олимпиадата е подкрепена от Министерството на образованието, културата, научните изследвания и технологиите и от Министерството на туризма и креативната икономика на Република Индонезия, както и от Правителството на Специалния регион на Джокякарта.

Международната олимпиада по информатика е една от няколкото международни олимпиади по природни науки, които се провеждат всяка година по света. В IOI участват ученици, доказали изключителните си способности в областта на програмирането и компютърните науки. Всяка държава участник избира отбор от до четирима състезатели, които да я представляват на Олимпиадата. Отборът, придружен от ръководител и заместник-ръководител, участва в двудневно състезание. Всеки състезател се състезава индивидуално, като целта му е да увеличи максимално резултата си чрез решаване на три алгоритмични задачи в рамките на пет часа. Преди първия състезателен ден ще се проведе двучасово тренировъчно състезание, за да се запознаят всички състезатели със системата за оценяване.

Тази година отборът на България е в състав:

  • Андон Тодоров, 12. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
  • Атанас Димитров, 11. клас, СМГ „Паисий Хилендарски“, София
  • Деян Хаджи-Манич, 10. клас, МГ „Д-р П. Берон“, Варна
  • Мартин Копчев, 12. клас, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово

Атанас и Деян участват в Олимпиадата за първи път, докато за „ветераните“ Андон и Мартин това са съответно трето и пето участие.

Ръководител на отбора е Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН, а заместник-ръководител е Добрин Башев, студент в Техническия университет в Делфт, Нидерландия.

Интересен и малко известен факт е, че през 1989 година, по инициатива на академик Сендов и на академик Кендеров България става организатор и домакин на първата Международна олимпиада по информатика. Тя се провежда в Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 88. България е една от малкото страни, които са участвали във всички издания на Олимпиадата досега. Нашите състезатели са донесли на страната ни 27 златни, 49 сребърни и 39 бронзови медала. Освен през 1989 година, България е била домакин на Олимпиадата още веднъж, през 2009 год., когато тя се е провела в Пловдив.

Международната олимпиада по информатика има за цел:

  • Да открива, насърчава, предизвиква и отличава гимназисти с изключителни постижения и талант в областта на информатиката
  • Да насърчава и укрепва международните приятелски връзки между учените в сферата на компютърните науки и образователните специалисти по информатика
  • Да обърне вниманието на младите хора към предмета информатика
  • Да подпомага и насърчава организирането на състезания по информатика за гимназисти
  • Да окуражава държавите да организират IOI в бъдеще

Логото на 34. Международна олимпиада по информатика визуализира компютърното мислене и програмиране и същността на Индонезия. Символите 1 и 0 идват от двоичната система, описана от Лайбниц през 17. век. Храмът Прамбанан, представляващ буквата „I“ от двете страни, е най-големият хиндуистки храм в Индонезия. Построен е през 850 г. сл. н. е. от Ракай Пикатан от кралството Меданг като дар на Тримурти, три от най-значимите форми на Брахман: Брахма като създател, Шива като разрушител и Вишну като пазител. Другият елемент на логото е храмът Боробудур, представляващ буквата „О“, гледана отгоре.  Боробудур е най-големият будистки храм в света. И двата храма са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

За талисман на Олимпиадата е избран Кришна – божество от древната яванска митология. Кришна олицетворява интелигентността, мъдростта, стратегията и технологиите. Вярва се, че той е имал способността да вижда бъдещето, използвайки устройство, наречено лопиан, което днес може да се тълкува като процесор за пренос на данни посредством определен алгоритъм за определена цел.