Проф. Мартин Вечев от INSAIT дари 40,000 лева за подготовка на националния отбор по олимпийска информатика. Личното дарение ще осигури провеждането на националните лагер-школи по състезателна информатика през 2023 г., които са важен елемент за развитието на българските таланти в областта на информатиката.

Международната олимпиада по информатика – най-престижното състезание за ученици в света на информатиката, е създадена по инициатива на България. Първата олимпиада се провежда през 1989 г. в гр. Правец и в нея участват 13 държави. Днес броят на страните участнички е 88, а България се нарежда на пето място по брой медали във вечната ранглиста. Неизменна част от подготовката на българските олимпийци са школите за подготовка на разширените национални отбори, както и националната лагер-школа по информатика, организирани от Института по математика и информатика – БАН и Съюза на математиците в България (СМБ). Дарението от проф. Мартин Вечев ще осигури пълноценното провеждане на тези школи през 2023 година.

„Българската олимпийска школа развива в учениците интерес към фундаменталните познания по математика и информатика. Амбицията на INSAIT е да привлича и развива именно таланти с такъв потенциал. Например Христо Венев, най-успешният български олимпиец, на второ място във вечната ранглиста на Международната олимпиада по информатика, завършил Оксфорд с отличие, е докторант в INSAIT. Смятам, че за България е важно тази школа да се развива, надгражда и подкрепя.“ – сподели проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT.

 

„Институтът по математика и информатика и Съюзът на математиците в България традиционно организират и провеждат подготовката на националните ни отбори по математика и информатика и техните разширения. Благодарение на всеотдайната работа на нашите колеги, на учениците и на техните учители, България уверено и заслужено стои на водещи позиции в международните състезания и олимпиади. Уверени сме, че съвместните ни усилия ще продължат и занапред да ни карат да се гордеем с работата си и с постиженията на нашите състезатели.“ – заяви проф. Петър Бойваленков, директор на ИМИ-БАН и зам.-председател на СМБ.