Международният център по математически науки (ICMS-Sofia), Съюзът на математиците в България и Institute of the Mathematical Sciences of the Americas на Университета в Маями (IMSA) организират Третата международна конференция „Жените в математиката в Югоизточна Европа“ (Women in Mathematics in South-Eastern Europe). Конференцията ще се проведе на 8 и 9 декември 2022 г. в Института по математика и информатика при БАН, София.

Инициативата „Жените в математиката в Югоизточна Европа“ е насочена към популяризиране на ролята на жените учени, работещи в областта на математиката. Тя стартира през декември 2020 г., когато се проведе първата такава конференция, а специален гост беше Prof. Mina Teicher, Department of Mathematics and Gonda Brain Research Center, Bar-Ilan University, Israel, Director of Emmy Noether Institute for Mathematics. Още тогава организаторите заявиха своето намерение да превърнат научния форум в престижно ежегодно събитие.

Една от основните цели, които си поставят организаторите на конференцията, е да създадат нови дългосрочни сътрудничества между учените в Югоизточна Европа. Очаква се със своето участие жените математици да привлекат вниманието на млади изследователи и на изследователи от по-слабо развити страни.

Предишните две конференции „Жените в математиката в Югоизточна Европа“ се проведоха в онлайн формат. Тази година към все по-нарастващото семейство на дами, посветили се на математиката, ще се присъединят и някои от вече участвалите в предишните издания учени.

Сред изтъкнатите лектори на конференцията са утвърдените учени Анна Мария Фино от Университета на Торино, Италия и София Ламбруполу от Националния технически университет в Атина, Гърция.

Събитието се провежда с подкрепата на Научна програма ПИКОМ, Фондация Саймънс и Европейското математическо общество.

Официалното откриване на конференцията ще се състои на 8 декември 2022 г. от 10:00 часа в Заседателната зала на Института по математика и информатика. Специален гост на събитието е академик Петър Кендеров, който ще изнесе лекция на тема The Teacher Said: There Is No Such Problem.

Тук може да се запознаете с програмата на конференцията.

Информация за всички лектори, както и заглавия и абстракти на техните доклади, може да намерите на: https://icms.bg/women-in-mathematics-in-south-eastern-europe-2022/

Информация за предишните две конференции може да се види на: https://icms.bg/women-in-math-2020/ и https://icms.bg/women-in-mathematics-in-south-eastern-europe-2021-n/