На 26 юли Атлантическият клуб в България, координиращ STEM клъстер от близо 30 образователни организации, с подкрепата на Посолството на САЩ в България и Министерство на образованието и науката, и със специалното съдействие на NASA, организира първия разговор на български деца с астронавтите на Международната космическа станция.

Събитието беше предварително анонсирано пред национална аудитория от членовете на Атлантическия СТЕМ & Космос Клъстер, а самия разговор с космическата станция бе гледан на живо над 20 хиляди души у нас и десетки хиляди зрители по света, включително по NASA TV.

Директорът на Института по математика и информатика проф. Петър Бойваленков получи благодарствено писмо от д-р Соломон Паси „за ангажираното участие на Института по математика и информатика в едногодишния проект “Ало, Космос! Говори България!”. В писмото си президентът на Атлантическия клуб д-р Паси споделя: „Едва ли ще преувелича, ако кажа, че лично Вие имате поредното основание за национална гордост от участието си в проект, който е родил или ускорил изпращането на български мечтатели в Космоса или български мечти отвъд звездите. Поздравявам Ви и Ви благодаря!“

За да бъдат селектирани най-интересните въпроси бе проведен общонационален конкурс за ученици на възраст от 6 до 19 години. Бяха избрани 32 въпроса, които бяха изпратени до NASA. На тях в рамките на 20 минути директно от Космоса отговаряха астронавтите Марк Ванде Хей от NASA и Тома Песке от ESA (Европейска космическа агенция).

Запис от събитието с превод на български език може да гледате тук:

Линк: https://www.youtube.com/watch?v=RHTNEh4kaF4