От 11 до 14 юли 2022 г. в София ще се проведе Инагуралната конференция на Международния център по математически науки EDGING HIGHER. Международният форум ще бъде открит официално на 11 юли от 10:30 часа в Зала Триадица на Гранд хотел София, ул. „Гурко“ №1.

Международният център по математически науки (МЦМН) бе създаден през 2019 година с активното участие и вдъхновението на много членове на математическата общност в България и българската математическа диаспора. Инагуралната конференция, с която се отбелязва учредяването на МЦМН, бе планирана за 2020 година, но бе отложена поради пандемията от Ковид-19.

EDGING HIGHER ще събере в София едни от най-изтъкнатите и световно признати математици, сред които са фийлдсовият лауреат Максим Концевич, Жан-Пиер Бургиньон, Марина Вязовска, Джон Пардън и др. Форумът е още една възможност Центърът да бъде представен като основен регионален център за сътрудничество, трансфер на знания и реинтеграция на български учени.

По време на откриването ще се проведе и церемонията по връчването на дипломата на Максим Концевич за Чуждестранен член на Българската академия на науките, с която той бе почетен през 2020 година.

Центърът е подпомаган финансово от Министерството на образованието и науката на Република България и Фондация Саймънс.

Повече за Международния център по математически науки, както и програмата на събитието, може да откриете на https://icms.bg/edging-higher/.