На 14 октомври 2021 г. в Института по математика и информатика при Българската академия на науките гостуваха г-жа Анджела Родел, изпълнителен директор на Програма „Фулбрайт“ България, и г-жа Мария Костова, програмен координатор за стипендианти от България. Те представиха работата на Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ и възможностите, които тя предлага за учени, изследователи и докторанти.

Срещата се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки. В Заседателната зала на ИМИ присъстваха директорът на Института – проф. Петър Бойваленков, чл.-кор. Олег Мушкаров, председател на Научния съвет на ИМИ, проф. Величка Милушева, зам.-директор на ИМИ и др. За желаещите да участват в срещата колеги бе осигурена и zoom стая.

Стипендиите „Фулбрайт” за преподавателска и изследователска дейност дават възможност на български учени и университетски преподаватели да работят по специалността си от 3 до 5 месеца в престижни университети и научни институти в САЩ. От кандидатите се изисква докторска степен, владеене на английски език и покана от американско учебно заведение.

Крайният срок за подаване на документи за учебната 2022-2023 е 1 декември, 2021 г.
Повече информация и формуляри за кандидатстване могат да бъдат намерени тук.

Програма „Фулбрайт” дава възможност на млади изследователи в напреднал етап на редовна или задочна докторантура да работят в престижни университети и институти в САЩ.
Всяка година се предоставят 2 стипендии. От кандидатите се изисква владеене на английски език и е препоръчително да имат покана от американско учебно заведение.

Крайният срок за подаване на документи за учебната 2022-2023 е 1 декември, 2021 г.
Повече информация и формуляри за кандидатстване могат да бъдат намерени тук.

След приключване на представянето г-жа Родел и г-жа Костова посетиха Международния център по математически науки (МЦМН), където техни домакини бяха директорът на Центъра – чл.-кор. Мушкаров, и проф. Людмил Кацарков, научен директор на МЦМН, който се включи в събитието чрез zoom. На срещата бяха обсъдени възможности за сътрудничество и участие в програмите на „Фулбрайт“.