На тържествена церемония, състояла се вчера, 4 октомври 2022 година, Емил Келеведжиев получи отличието „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти“ на Президента на Република България. Лауреатите на двадесетото юбилейно издание на престижния конкурс бяха приветствани от държавния глава Румен Радев в Гербовата зала на бул. „Дондуков“ 2.

Емил Келеведжиев е председател на Националната комисия по информатика към МОН и дългогодишен ръководител на националния ни отбор за Международната олимпиада по информатика. Той ръководи екипа, създал електронната платформа infos.bg, както и Българската олимпийска система (БОС) за подготовка на състезателите по информатика и за провеждане на състезания от календара на МОН. През изминалата година бе начело и на екипа, създал системата за провеждането на Държавните зрелостни изпити по информатика и ИТ и Национално външно оценяване по информационни технологии за измерване на дигиталните компетентности на учениците в Х клас.

Президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ стартира през 2003 г. Тя е насочена към младите български учени и изследователи в областта на компютърните науки и има за цел да открои техни високи постижения. Ежегодният конкурс носи името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов, един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

В категорията Награда „Джон Атанасов“ победител стана д-р Борис Банков – доктор в направление „Информатика и компютърни науки“ от Икономически университет – Варна. Основните научни постижения на д-р Банков са в областта на автоматизираната обработка на големи информационни масиви и разработки, които се прилагат в полза на цифровата трансформация в академични институции.

Припомняме, че носител на голямата Награда „Джон Атанасов“ за 2021 година стана д-р Венелин Тодоров от Института по математика и информатика и Института по информационни и комуникационни технологии при БАН. Това не е първият случай, в който учен от Института по математика и информатика става лауреат на престижната награда на президентската институция. През 2006 година неин носител бе доц. Христо Костадинов, който в момента е ръководител на секция „Математически основи на информатиката“ в ИМИ.

На церемонията вчера Президентът отличи с грамоти и лауреатите в категорията “Джон Атанасов“- ученици и техните преподаватели”. За постигнати най-високи резултати в международни и национални ученически олимпиади по информатика са отличени медалистите от Международната олимпиада по информатика Атанас Димитров, Деян Хаджи-Манич, Мартин Копчев.

С грамота „Дебютен пробив в областта на компютърните технологии“ бяха отличени Радостин Чолаков и Стивън Спасов.

Радостин извоюва първо място в конкурса “Млади таланти” на МОН с проекта си “The GatedTabTransformer: An attention-based deep learning architecture for tabular modeling” и се класира за участие в EUCYS 2022. През септември 2022 в Лайден, Нидерландия, Радостин става най-младият българин с награда в двата най-престижни научни конкурса –EU Contest for Young Scientists и International Science and Engineering Fair. Радостин Чолаков е един от избраните млади лидери от “FORBES България” в селекцията “30 под 30”, категория “Наука, технологии и здравеопазване”.

Стивън се представи отлично на Европейския конкурс за млади учени EUCYS 2022, където спечели наградата на ЦЕРН за млади учени. Той разработва проекта си под ръководството на проф. Пламен Коев от San Jose State University, САЩ. Статия, представяща разработката му, предстои да бъде публикувана в престижното научно издание Journal of Computational and Applied Mathematics.

По време на церемонията снощи, Президентът подчерта значимостта на разработките на младите български изследователи в областта на компютърните науки, чието приложно поле непрекъснато разширява своя обхват и засяга всяка сфера на обществения живот. „Много от участниците в инициативата през изминалите години, днес ръководят изтъкнати научно-изследователски лаборатории в световно признати университети и задават посоката за развитие на световната наука. Много от тях се ангажират все повече с обществено значими каузи и задават успешните модели на нашето обществено развитие“, изтъкна държавният глава.

Photo Credit: president.bg