В рамките на един от образователните проекти на БАН, на 18 април т.г. екип от ИМИ-БАН в състав акад. Петър Кендеров, доц. Тони Чехларова и доц. Евгения Сендова посети гр. Казанлък. Посещението бе по покана на г-н Владимир Чучумишев, координатор на Регионалния академичен център в града. Фокусът на обсъжданията бе Ученическият институт на БАН (УчиБАН) и възможностите, които той предлага на ученици със склонност към изследователска дейност.

Гостите се срещнаха с директора на ППМГ “Никола Обрешков” г-н Красимир Дамянов, с учители и ученици от гимназията и с известния учител г-н Теодосий Теодосиев, чиито ученици редовно се връщат с медали от Международната олимпиада по физика.

Екипът проведе полудневен курс с 16 учители от Казанлък за усвояване и прилагане на изследователския подход в математическото образование. Участниците бяха запознати с част от образователните среди на Виртуалния училищен кабинет, разработван и поддържан в ИМИ-БАН. В провеждането на курса се включи и учителят Динко Цвятков от Стара Загора, който вече е сертифициран от ИМИ-БАН като разпространител на изследователския подход в образованието по математика. Подобни курсове за учители предстои да бъдат организирани и от други регионални академични центрове в страната.

За насърчаване на интереса на младите хора (и особено на нежния пол) към математическата наука, по инициатива на проф. Стефка Буюклиева, координатор на Регионалния академичен център – Велико Търново, в Казанлък бе организирана изложбата “Жени в математиката”. На изложбата присъстваха учители и ученици, дейци на културата и науката. Акад. Кендеров поздрави проф. Буюклиева с участието ѝ европейския проект Women in Mathematics throughout Europe. Владимир Чучумишев благодари на проф. Буюклиева за предоставената галерия от портрети на съвременни жени-математици.

Проф. Буюклиева сподели, че да си математик в днешно време не е в конфликт с това, да бъдеш жена в най-хубавия смисъл на думата, и насърчи най-младите дами да не се колебаят в избора на тази професия.

Учениците от ППМГ Виолета Маджарова, Росица Стайкова, Станислава Георгиева и Евелин Стоянова говориха за Джулия Робинсън, Софи Жермен, Грейс Хопър и Катрин Джонсън. Виолета получи покана от екипа на ИМИ-БАН да участва в семинар в института на тема „Математическото състезание Джулия Робинсън“ на 25 май, т.г.