На 3 декември 2020 г. нашата сънародничка и колежка проф. Десислава Кошлукова бе избрана за действителен член на Бразилската академия на науките (membro titular da Academia Brasileira de Ciências (ABC)). Тя е първият българин, удостоен с тази висока чест.

Десислава Кошлукова проявява своя математически талант още като ученичка. На Международните олимпиади по математика тя печели бронзов медал в Куба през 1987 г. и в сребърен медал в Австралия през 1988 г. , а на Балканиадите по математика в Гърция  през 1987 г. и в Кипър през 1988 г. има съответно златен и сребърен медал. Десислава Кошлукова защитава дипломна работа в Катедрата по алгебра на ФМИ на СУ, а след това докторска дисертация в Кеймбридж, Великобритания. Професор е в Университета в Кампинас, Бразилия. През 2015 г. е удостоена с наградата за научни постижения „Зеферино Ваз“ на Университета в Кампинас. Член е на Редколегията на Journal of Group Theory.

Основните научни интереси на Десислава Кошлукова са в теорията на групите и алгебрите на Ли. Нейните по-важни  резултати  са в областта на метабелевите групи, крайно представимите групи, хомологични и хомотопични инваринати на групи, действие на групи върху комплекси, самоподобни групи, хомологични свойства на алгебрите на Ли и други области на съвременната алгебра. Тя е автор на над 80 научни публикации в редица авторитетни международни издания. Освен самостоятелно получени резултати, Десислава Кошлукова работи успешно в съавторство с редица водещи специалисти в областта, сред които Джон Гроувз, Саид Сидки, Лоран Бартолди, Павел Заледски и други.  https://www.ime.unicamp.br/~desi/

ЧЕСТИТО, АКАДЕМИК КОШЛУКОВА!

На линка https://youtu.be/AOO5iDZ_RbQ
има запис на доклад, изнесен от проф. Кошлукова на онлайн-семинара по алгебри, представяния и приложения организиран от Университетите в Сао Пауло и Кампинас.

Повече може да прочетете и на

http://www.abc.org.br/2020/12/03/novos-membros-da-abc-eleitos

/https://www.ime.unicamp.br/destaques/profa-dessislava-kochloukova-eleita-academia-brasileira-ciencias