Международният център по математически науки (ICMS-Sofia) и Institute of the Mathematical Sciences of the Americas на Университета в Маями (IMSA) организират Втората международна конференция „Жените в математиката в Югоизточна Европа“. Конференцията ще се проведе онлайн на 9 и 10 декември 2021 г.

Инициативата „Жените в математиката в Югоизточна Европа“ е насочена към популяризиране на ролята на жените учени, работещи в областта на математиката. Тя стартира през декември 2020 г., когато се проведе първата такава конференция, а специален гост беше проф. Мина Тайшер от Gonda Brain Research Center, Bar-Ilan University, Израел, директор на Института по математика „Еми Ньотер“. Още тогава организаторите заявиха своето намерение да превърнат научния форум в престижно ежегодно събитие.

Основната цел на инициативата е да промотира ролята на жените в математиката, да разпространява нови резултати и да създава нови дългосрочни сътрудничества между учените в Югоизточна Европа. Организаторите на събитието очакват, че със своето участие жените математици ще привлекат вниманието на млади изследователи и на изследователи от по-слабо развити страни.

В тазгодишното издание на форума, специални гости са утвърдените учени Барбара Дърновшек от Факултета по математика и физика на Университета в Любляна, Словения и Надя Морозова от Института за висши научни изследвания (IHES), Франция.

Информация за всички участници, както и заглавия и абстракти на техните доклади, може да намерите тук.

Информация за Първата конференция може да се види на: https://icms.bg/women-in-math-2020/.