На 10 юли 2017 г. в София Хотел Балкан беше открита Втората международна конференция ДНИ НА МАТЕМАТИКАТА В СОФИЯ. Конференцията се организира от Института по математика и информатика (ИМИ) при Българската академия на науките, със съдействието на Съюза на математиците в България и Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“ и е посветена на 70-ата годишнина от основаването на ИМИ.

На тържественото откриване присъстваха вицепрезидентът на Република България г-жа Илияна Йотова, заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов и проф. Диана Петкова, председател на Съюза на учените в България. Председателят на БАН – акад. Юлиан Ревалски, който е и Председател на Организационния комитет на конференцията, приветства участниците и гостите на събитието и им пожела ползотворна и успешна работа.

Конференцията беше открита от вицепрезидента г-жа Илияна Йотова. Тя поднесе своите поздравления на Института по математика и информатика за успешно развитото сътрудничество с редица световни университети и изследователски центрове и изтъкна своята признателност за дългогодишната му всеотдайна и успешна работа с младите таланти на българската наука.

Директорът на ИМИ, акад. Веселин Дренски, запозна присъстващите с историята и постиженията на Института по математика и информатика, който чества своята 70-а годишнина през 2017 г. Неговото слово можете да прочетете тук.

Приветствие поднесе и председателят на Съюза на учените в България, проф. Диана Петкова.

Събитието беше уважено от Н. Пр. Посланика на Малта в България проф. Лино Бианко. Малта председателстваше Съвета на Eвропейския съюз до края на юни 2017 г. Сред видните гости бе и Председателя на Атлантическия клуб в България – д-р Соломон Паси.

На Откриването на конференцията за втори път бе връчена Наградата по математика на ИМИ, учредена през 2014 г. Неин носител стана д-р Кирил Дачев от Университета Пърдю в САЩ. Наградата бе връчена от Председателя на Комитета акад. Станимир Троянски.
В Дни на математиката в София 2017 за участие се регистрираха над 250 учени от 40 държави. На Конференцията ще бъдат изнесени над 170 доклада.

Програмата на Конференцията можете да видите на страницата на MDS 2017.