На 25 септември 2020 г. в Института по математика и информатика към Българската академия на науките се състоя тържественото награждаване на златните медалисти от Австралийското математическо състезание (АМС) за 2019 година. Събитието беше излъчвано на живо на страницата на ИМИ във фейсбук.

Домакини на награждаването бяха академик Веселин Дренски, директор на Института по математика и информатика към БАН и чл.-кор. Николай Николов, председател на Съюза на математиците в България.

Наградите бьха връчени лично от Негово Превъзходителство г-н Артър Спиру, посланик на Австралия за Гърция, България и Румъния. На събитието присъства и почетният консул на Австралия в България – г-жа Индиана Трифонова. Официални гости на награждаването бяха г-жа Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката и академик Петър Кендеров, ръководител на Ученическия институт на БАН и пръв организатор на провеждането на Австралийското математическо състезание в България преди почти 30 години.

Пръв гостите поздрави акад. Дренски, който обърна внимание на традиционно добрите взаимоотношения между Института по математика и информатика и Министерството на образованието и науката и на активната работа, извършвана в ИМИ в сферата на образованието, като изтъкна ползотворната работа на двете институции по време на програмата “Образование с наука”, в която взеха участие над 20 института. Акад. Дренски подчерта също, че ИМИ е единственият институт, който има специална секция, занимаваща се с проблемите на образованието.

“Ние не създаваме просто добри математици. Ние създаваме хора, които знаят как да решават проблеми. Ние създаваме следващото поколение лидери. И в нашето общество ние ще се нуждаем от вашето лидерство и от способността ви да решавате проблеми.” – с тези думи се обърна към лауреатите Негово превъзходителство г-н Спиру. Той поздрави медалистите за техните отдаденост и постоянство, но подчерта и необходимостта от признание за техните учители и за институциите, които им предоставят възможността да се развиват и да постигат все повече. Негово превъзходителство не пропусна да поздрави и техните родители за тяхната помощ и подкрепа.

Заместник-министър Михайлова изказа благодарност за работата на Института по математика и информатика и Съюза на математиците в България и заяви, че без подкрепата на българските учители и българските учени работата на Министерството не би била успешна. “Математиката е наука, която позволява да се заличат географските граници”, сподели още тя, коментирайки факта, че тази година в АМС са взели участие над половин милион ученици от цял свят.

Към наградените и гостите се обърна и чл.-кор. Николай Николов, председател на СМБ, който обърна внимание, че освен на своите учители и родители, участниците в Австралийското математическо състезание дължат признателност и на доц. Ивайло Кортезов от ИМИ, който организира провеждането му.

Австралийското математическо състезание, което е известно у нас и под названието “Австралийско кенгуру”, се провежда на английски език за ученици от 3. до 12. клас. То е учредено през 1976 г. и е едно от най-големите от този род в света (в него вземат участие над половин милион ученици от 38 държави). Официално в състезанието се включват български участници от 1992 г., а от 1994 г. България неизменно има медалисти.

На церемонията бяха наградени Георги Златинов (СМГ, 11. клас), Иван Тагарев (СМГ, 10. клас) и Сияна Майсторова (ППМГ Бургас, 8. клас).

На фейсбук страницата на ИМИ може да видите запис от церемонията по награждаването.