Начало2023-05-24T14:10:58+03:00
14.03.2024
На 14 март отбелязваме Международния ден на математиката
13.03.2024
Допълнителен конкурс за прием на редовни и задочни докторанти за учебната 2023/2024 година
11.03.2024
ИМИ подписа меморандум за сътрудничество с PROS Bulgaria
05.03.2024
Номинации за Награди за принос в науката „Питагор“ 2024
01.02.2024
Панаир на науката и иновациите – Innofair 2024

Новини

На 14 март отбелязваме Международния ден на математиката

Международният ден на математиката (International Day of Mathematics – IDM) се отбелязва на 14 март по целия свят. Всяка година на тази дата всички страни са призовани да участват в честванията като организират различни събития за ученици, студенти, музеи, библиотеки и за широката общественост. Денят е официално отбелязан за първи път през 2020 година.

Преди пет години Международният математически съюз (International Mathematical Union – IMU) предлага на ЮНЕСКО 14 март да бъде обявен за Международен ден на математиката. На своята 40. Генерална конференция през ноември 2019 година ЮНЕСКО подкрепя предложението на IMU. Датата 14 март е избрана за Международен ден на математиката, тъй като на този ден в много страни се отбелязва т.нар. „Ден на Пи“ (Pi Day). Той е наречен така на числото π, което представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър  и е приблизително равно на 3.14.

Всяка година IDM обявява различна тема, която да обогатява идеите за празника, да предизвиква креативността и да улеснява връзките между математиката и различни области, концепции и идеи. Тази година темата е Playing with Math!

IDM се отбелязва в повече от 90 страни с над 1500 отделни събития. За събитията, провеждани през тази година, четете на https://www.idm314.org/ и на https://www.unesco.org/en/days/mathematics.

четвъртък, 14 март 2024|Tags: , |

Допълнителен конкурс за прием на редовни и задочни докторанти за учебната 2023/2024 година

Със Заповед № I-59 от 19.02.2024 г. на Председателя на Българската академия на науките, публикация в Държавен вестник и на сайта на БАН се обявява Допълнителен конкурс за прием на редовни и задочни докторанти за учебната 2023/2024 година.

Документите на кандидат-докторантите ще се приемат в отдел “Човешки ресурси” в ИМИ-БАН. Допускането на кандидатите до конкурс, организирането и провеждането на конкурсните изпити, класирането и зачисляването на приетите докторанти се извършват съгласно изискванията на ЗВО и ЗРАСРБ.

Срок за подаване на документи: от 5 март до 4 май 2024 г.

Конкурсните изпити по специалността ще се проведат в периода от 10 до 14 юни 2024 г., а изпитите по чужд език – от 17 до 21 юни 2024 г.

Обявените позиции в Института по математика и информатика, както и повече подробности за конкурса може да откриете тук.

сряда, 13 март 2024|Tags: |

ИМИ подписа меморандум за сътрудничество с PROS Bulgaria

Институтът по математика и информатика към Българската академия на науките сключи меморандум за сътрудничество с PROS Bulgaria, водещ доставчик на AI-управлявани решения за цифровата икономика. Това сътрудничество е още една стъпка напред в насърчаването на научноизследователска и развойна дейност в областите на математиката, информатиката и техните приложения в технологията и науката.

Меморандумът очертава рамка за сътрудничество, целящо използването на силните страни на двете организации за напредъка на иновативните технологии и методологии. PROS Bulgaria е известна със своите напредничави решения, които позволяват на компаниите да ценообразуват, конфигурират и реализират своите оферти в многоканална среда с бързина, точност и последователност.

Ключовите дейности, предвидени в този меморандум, включват съвместни научноизследователски проекти, академични обмени и организирането на семинари и уъркшопове. Съвместната работа на ИМИ с PROS Bulgaria предлага отлична възможност за преодоляване на границата между академичните изследвания и практическото приложение на резултатите.

понеделник, 11 март 2024|Tags: , , |

Номинации за Награди за принос в науката „Питагор“ 2024

За поредна година Министерството на образованието и науката организира Награди за принос в науката „Питагор“, с които ще бъдат отличени български учени и научни колективи за съществен принос в развитието на науката.

Номинации за участие в конкурса могат да подават научни или обществени организации, група учени и индивидуални учени. В процедурата за голямата награда Питагор нямат право да участват учени, носители на тази наградата от предходните 3 години. В зависимост от категорията, за която се подават документи, кандидатите трябва да представят обща справка за научните си резултати. Кандидатстващите в категория за утвърден учен, трябва да поставят акцент върху постиженията си през последните 5 години, а кандидатите в категория за млад учен – за последните 3 години. Учени, кандидатстващи за „Голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос“, е необходимо да приложат обща справка за научните си постижения с акцент върху резултатите през последните 10 години.

Тази година наградите ще бъдат връчвани в следните категории:

  • Голяма награда „Питагор“ за цялостен научен принос;
  • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на природните и инженерните науки;
  • Награда „Питагор“ за млад учен в областта на природните и инженерните науки;
  • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на науките за живота и медицината;
  • Награда „Питагор“ за млад учен в областта на науките за живота и медицината;
  • Награда „Питагор“ за утвърден учен в областта на социалните и хуманитарните науки;
  • Награда „Питагор“ за млад учен в областта на социалните и хуманитарните науки.
  • Специална награда „Питагор“ за комуникация на наука.

Специалната награда „Питагор“ за комуникация на наука ще бъде връчвана по предложение на журито с решение ва Министъра на образованието и науката и за нея не се подават документи.

Общите изисквания и необходимите документи за кандидатстване може да намерите на страницата на МОН и на Портала за наука и се попълват от всеки кандидат или номиниращ в определената категория.

Крайният срок за подаване на предложенията е 18 април 2024 г. на електронни адреси: vesela.vasileva@mon.bg, e.foteva@mon.bg и m.stancheva@mon.bg.

По традиция церемонията по награждаването ще се поведе в ден, близък до 24 май – „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“.

вторник, 5 март 2024|Tags: |

Панаир на науката и иновациите – Innofair 2024

На 17 февруари 2024 година (събота) ще се проведе ежегодният Панаир на науката и иновациите – Innofair 2024. Конкурсът е организиран от Института по математика и информатика в партньорство с Клуб Млади Таланти, и е част от инициативите, следващи традициите на Програма „Образование с наука“.

Научният панаир цели да открие научни таланти сред младежите на възраст 14-19 години, да съдейства в бъдещото им развитие и да даде международен форум на идеите, откритията и иновациите им.

Конкурсът е отворен за проекти в сферата на природните, социалните, историческите и медицинските науки, дигиталните изкуства, както и в областта на информационните и комуникационните технологии и математиката.

Целта е да се насърчат:

  • иновативни идеи и разработки, които включват различни научни дисциплини;
  • проекти, които могат да бъдат в полза на опазване на природата и развитието на здравето;
  • подобряване на технологични решения или създаване на нови дигитални решения за актуални обществени предизвикателства.

Както и при предишните издания на Панаира на науката и иновациите, и тази година на него ще бъдат определени българските участници в Regeneron International Science and Engineering Fair 2024 (ISEF) и в Expo Sciences Luxembourg. До пет разработки ще имат възможност да представят България в ISEF и една – в Люксембург.

Журито на Панаира на науката и иновациите 2024 е съставено от учени и експерти от Българската академия на науките и от други организации, които имат опит в работата с ученици. Авторите на най-добрите до 15 разработки ще бъдат поканени за представяне пред жури и публика на 17 февруари 2024 год. и ще бъдат наградени с грамота за отлично представяне. Представянето ще се проведе в София, в зона „Ларго“ на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“ (намира се под площад „Независимост“).

Срок за подаване на разработките: 4 февруари 2024 г. (неделя).

Формуляр за регистрация попълнете тук: https://forms.gle/mXAKtC8MB5UXhUzg6

За въпроси и контакт с организаторите пишете на: kdelchev@math.bas.bg

четвъртък, 1 февруари 2024|Tags: , |

Полезни връзки

Go to Top