ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

Един от най-забележителните ни възрожденски деятели – Нестор Марков – ще бъде почетен с юбилейна изложба и научна сесия, организирани по повод 180-ата годишнина от неговото рождение.
На 24 ноември т.г. (четвъртък) в Института по български език ще се проведе юбилейна научна сесия под надслов „Нестор Марков и неговият принос в лексикографията и образованието“, а от 21 до 25 ноември в Централното фоайе в сградата на Българската академия на науките ще бъде разположена и изложбата, посветена на забележителната годишнина. Сесията е организирана от Института за български език „Проф. Л. Андрейчин“, Института по математика и информатика, Съюза на математиците в България и Българското лексикографско дружество.
Наред с останалите си заслуги за развитието на българското образование във времето непосредствено преди и след Освобождението, Нестор Марков работи и като учител, като преподава математика, турски и френски език. През 1869 година издава първия сборник със задачи по математика в България – „Събрание аритметически задатъци“, а през 1871 г. и първия сборник със задачи по математика и физика за гимназиалния курс – „Геометрия, праволинейна тригонометрия и статика“ на Ж. Оливие. Сборникът е издаден и допълнен от Нестор Марков и за времето си няма аналог. Издава множество учебници, някои от които за първи път се появяват на български език. 

Изключително интересната изложба, която вече бе разполагана в библиотеката на Института по математика и информатика на БАН, съдържа екземпляри и първи издания на речници и учебници, дело на будителя Нестор Марков. Експонатите са събирани с години от наследниците на възрожденеца и от изследователи на делото му. Входът е свободен за всички  интересуващи се.

Програма на Юбилейната сесия можете да прочетете тук.

 

Архив на новините

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни