ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

По традиция престижните награди на името на американския физик и математик с български корени Джон Атанасов се връчват в деня на неговото рождение. С наградата се отличават млади български изследователи в областта на информационните технологии и компютърните науки.

Държавният глава връчи и учредените през 2012 г. грамоти "Джон Атанасов“ - ученици и техните преподаватели". В областта на информатиката грамоти получиха Иван Даниелов от Американския колеж в София с преподавател Емил Келеведжиев - главен асистент в Института по математика и информатика - БАН, и ръководител на националния ни отбор по информатика, и Виктор Даков от ОМГ "Акад. Кирил Попов" - Пловдив, с преподавател инж. Дарина Брънчева.

 

„Днес бъдещето на България и Европа не се решава на бойното поле, а в училищните стаи, развойните центрове и бизнес инкубаторите. Бъдещето на България не зависи от това кои са нашите опоненти и с кого ще водим хибридни, пропагандни и всякакви други войни. Бъдещето ни зависи от това кои сме, какво искаме и доколко сме амбициозни да го създадем, защото част от успеха е да се надгражда.“, каза президентът Плевнелиев в приветствието си към лауреатите на високия приз и гостите на церемонията в Бизнес Инкубатора на София Тех Парк.

Тазгодишните носители на грамотата "Джон Атанасов - първи стъпки в компютърните науки" са Христо Стоянов, Дона-Мария Иванова и Мартин Куванджиев за своите авторски проекти в национални и международни научни конкурси и фестивали.

Носителите на грамота „Джон Атанасов - за проект с голяма обществен принос са Дарин Маджаров и Николай Жейнов за създадената от тях образователна платформа Ucha.se. Тя дава достъп до видео уроци за всички учебни предмети от 1. до 12. клас. За по-малко от четири години екипът създава над 7000 урока и упражнения, които са разгледани над 16 600 000 пъти от 450 000 регистрирани потребители. Платформата се използва от българи в още 68 държави.

Грамота получиха и Тодор Лилков, Иван Митов, Стоян Митов и Христо Борисов - създатели на мобилното приложение "Гражданите". Създадената от тях мобилна апликация цели да подобри културата на движение по пътищата чрез активна гражданска позиция, подсилена с технология. За една година приложението има над 41 000 потребители, 4000 сигнала към институциите, 750 извинения и 44 000 снимки, които изграждат най-голямата структурирана база данни за нарушения в България.
В четирите категории на конкурса тази година бяха подадени 56 кандидатури. Голямата награда се присъжда на трима забележителни учени – това са д-р Елица Кьосева, д-р Зорница Козарева и д-р Веселин Райчев. И тримата развиват своя научен потенциал в чужбина. 

Д-р Елица Кьосева работи в областта на квантовата физика и е асистент-професор в Сингапурския университет по технологии и дизайн. Д-р Зорница Петрова е изследовател в областта на обработката на естествен език и машинно обучение. Ръководител на научноизследователската група по машинно самообучение на платформата "Алекса" на "Амазон" в Сънивейл, САЩ. Д-р Веселин Райчев работи във Федералния институт по технологии в Цюрих (ETH Zurich), Швейцария. Изследванията му са съсредоточени върху обучаването на компютрите автоматично да извършват дейности, свързани със софтуерното инженерство.

Архив на новините

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни