ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Андрю Уайлс е тазгодишният носител на наградата "Абел"

 

Британският математик Андрю Уайлс спечели Абеловата награда за доказването на последната теорема на Ферма, съобщава Асошиейтед прес. Идеите на Уайлс и използваните от него полустабилни елиптични криви са “открили нова ера в теорията на числата“, обоснова се Норвежката академия на науките.
Отличието се присъжда всяка година в Осло от Норвежката академия на науките и литературата за изключителни постижения в областта на математиката. Наградата се придружава от чек на стойност 6 млн. крони (930 000 долара).
И тази година, тържествената церемония по връчването на наградата ще се състои на 24 май в Осло.

Наградата е учредена от правителството на Норвегия през 2002 г., за да бъде отбелязана 200-годишнината от рождението на един от най-великите математици - норвежеца Нилс Хенрик Абел (1802-1829). Въз основа на откритие на френския математик Огюстен Луи Коши, Абел развива теорията за сходимост на степенните редове и първи изследва напълно сходимостта на биноминалния ред. Абел поставя също основите на теорията на интегралните уравнения.
За първи път наградата е връчена през 2003 г.
Тазгодишният носител на наградата - сър Андрю Джон Уайлс, е английски и американски математик, професор по математика в Принстънския университет, завеждащ неговата катедра по математика, член на научния съвет на Института по математика Клей. Уайлс е роден на 11 април 1953 г. в Кеймбридж. Носител е на Ордена на Британската империя, Кралски медал, а сега и на Наградата „Абел“.

Архив на новините