ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Носителят на наградата „Джон Атанасов” на Президента на Република България, Слав Петров, разказа за работата си пред своите колеги в България

 

На първата по рода си публична лекция на носител на наградата „Джон Атанасов”, състояла се на 9 октомври тази година, присъстваха видни български учени и изследователи.

Специалистът по компютърна лингвистика д-р Слав Петров е дванадесетият лауреат на президентската награда „Джон Атанасов”, която му бе присъдена за постижения в областта на информационните и комуникационните технологии.

Престижният приз се връчва от 2003 г. насам с цел да поощри талантливите български учени за разработки с висок приложен потенциал.

Слав Петров е ръководител на научно-изследователска група в компанията Google от 2009 г. Обещаващият български учен има редица постижения, сред които изработване на подобрен алгоритъм за граматичен анализ; автор е и на граматично допълнение на системата Google Translate, довело до много по-точни преводи на повече от 60 езика, включително и на български.

На своята лекция в Големия салон на БАН, Слав Петров разказа за своята работа и за предизвикателствата, пред които се изправя екипът му в Google. След презентацията въпроси зададоха акад. Петър Кендеров и проф. Аврам Ескенази.

Архив на новините