ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Българската академия на науките обявява конкурс за прием на редовни и задочни докторанти за учебната 2017 - 2018 г. в съответствие с Решение № 236 на Министерския съвет от 27.04.2017 г.

В срок от 15.08.2017 г. до 13.10.2017 г. кандидатите подават молба за участие в конкурса до директора на обучаващата организация, посочена в списъка. За справки - в обучаващите организации (институтите на БАН) или в БАН – администрация, ул. „15 Ноември” № 1, стая 310, тел. 9795260.

Списъкът на специалностите, по които се обявяват конкурси за докторанти в Българската академия на науките за конкурс 2017-2018 г., се намира на страницата на Център за обучение при БАН: http://edu.bas.bg/documents/2017_07_10_spec.pdf

Специалностите, по които са обявени места за докторанти с обучаваща организация Институт по математика и информатика на БАН, са дадени в таблицата по-долу: 

Шифър

Области на висше образование, професионални направления и докторски програми

Образователна и научна степен Доктор

Обучаваща организация

 

редовно

задочно

4.5.

Математика (Алгебра и теория на числата)

1

-

ИМИ

4.5.

Математика (Геометрия и топология)

1

1

ИМИ

4.5.

Математика (Математическо моделиране и приложение на математиката)

1

-

ИМИ

4.6.

Информатика и компютърни науки (Информатика)

1

-

ИМИ

На Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 състезатели от 27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас.

Страната ни отбеляза най-добрия си резултат от всичките си досегашни участия като завоюва 3 златни, 1 сребърен, 3 бронзови медала и 1 почетна грамота. Всички български участници се завърнаха с награди от престижното състезание.

Прочети още...

От 28 юли до 4 август 2017 г. в Техеран се проведе Международната олимпиада по инфoрматика (IOI). Това е ежегодно състезание по програмиране за ученици от гимназиален етап на образованието, което се състои от двудневно програмиране и решаване на задачи с алгоритмичен характер. Учениците се състезават индивидуално, от всяка държава участват най-много четирима. Ръководители на българския отбор са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков. Българските състезатели се представиха отлично и всички завоюваха медали:

Енчо Мишинев - златен,

Радослав Димитров - бронзов, 

Виктор Терзиев - бронзов,

Петър Няголов - бронзов.


МОИ е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Негови патрони са UNESCO и IFIP. Тази година в Олимпиадата участваха отбори от 83 страни. Енчо Мишинев заема 7-мо място в класирането. В неофициалното отборно класиране по медали нашият отбор зае 16-о място. Запазваме 5-о място в класирането по медали за всички години и от тази олимпиада нашият отбор влезе в "Клуб 100", т.е. броят на медалите, получени от нас досега надмина 100. Само още 4 държави могат да се похвалят с такъв успех.

Прочети още...

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) организира Лятна изследователска школа (ЛИШ) за 17-та поредна година. ЛИШ’17 ще се проведе от 30 юли до 19 август в Благоевград, а Официалното откриване ще се състои на 31 юли 2017 г. в зала „22-ри септември“, Благоевград, от 11 ч. 

В школата ще вземат участие общо 50 ученици от Аржентина, България, Индия, Иран, Италия, Китай, Нова Зеландия, САЩ и Южна Корея. Форумът е насочен към талантливи ученици с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Сред българските участници са ученици, отличени на 17. Ученическа секция на УчИМИ. По време на школата всеки участник ще работи върху научно-изследователски проект с индивидуален ментор. Традиционно в последната седмица на програмата учениците ще представят своите разработки и се провеждат семинари за учители, които имат възможност да споделят опит и добри практики при ръководенето на ученици, разработващи научно-изследователски проекти.

Програмата на Лятната школа включва лекции от областта на математиката, информатиката и компютърните технологии, срещи с представители на индустрията и различни академични институции и дискусии по важни въпроси като етика в науката, научни изследвания и иновации. За поредна година бивши възпитаници на УчИМИ, млади учени, представители на бизнеса и студенти в престижни световни университети (Оксфорд, Кеймбридж и др.), ще се включат в школата като лектори, ментори и съветници на участниците. Сред менторите и лекторите на ЛИШ’17 са учени от Българска академия на науките, представители на Софтуерен университет, SAP Labs Bulgaria, Obecto и други.

Прочети още...

Архив на новините