ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Посланикът на Австралия за България Н. Пр. Джон Грифин връчи медалите на българските победители в АМС

 

На 30 март т.г. на тържествена церемония Негово Певъзходителство Джон Грифин връчи медалите на двамата участници, спечелили пълен брой точки в Австралийското математическо състезание за 2015 година. Събитието се състоя в Заседателната зала на ИМИ и бе уважено от почетния посланик на Австралия за България - г-жа Индиана Трифонова.

Академик Петър Кендеров, председател на Съюза на математиците в България, и доцент Ивайло Кортезов приветстваха победителите и техните гости, и разказаха интересната история на провеждането на състезанието в България. 

Златните медалисти тази година са Иван-Александър Мавров, ученик в 9. клас, и Иван Тагарев, ученик в 5. клас. И двамата са възпитаници на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. По регламент, учениците от 5. клас не получават медали, но Иван Тагарев бе награден освен с грамота за отличното си представяне, също и с малък сувенир, символизиращ родината на състезанието - Австралия. От 1994 година насам български участници традиционно печелят златни медали на престижното международно състезание.

 

Архив на новините