ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Музей

  

На 4 юни 2015 г., веднага след тържественото награждаване на медалистите от Австралийското математическо състезание, математическите таланти на България, заедно със своите преподаватели и съмишленици, отпразнуваха 15-тата годишнина от основаването на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ). Организатори на събитието бяха учредителите на УчИМИ - Институтът по математика и информатика при БАН, Съюзът на математиците в България, фондация „Еврика“ и Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий“.

Председателят на Настоятелството на УчИМИ чл.-кор. Олег Мушкаров говори за УчИМИ, чийто ръководител беше през тези 15 години. С презентация акад. Петър Кендеров, председател на УС на СМБ, проследи създаването и развитието на Ученическия институт.

От името на Президента на Република България поздравление прочете г-жа Анна-Мари Виламовска, секретар по иновации и здравеопазване, в което беше изказано възхищение от целенасочените усилия за развитието на блестящи млади български умове и за развитието на българското общество.

„Създаденият от вас Ученически институт по математика и информатика се е превърнал в международен еталон за това как се откриват и развиват таланти, как те се научават да се състезават, да са екип, да намират креативни решения, смели стратегиии и иновативна тактика – инструменти, с които да постигат победи първо в рамките на националните и международни състезания, победи, с които всички ние се гордеем“, се посочва още в поздравителния адрес.

Поздравление от името на Министерството на образованието и науката поднесе заместник-министър проф. Николай Денков.

Сред гостите на честването бяха бивши и настоящи възпитаници на УчИМИ; специално видеопоздравление отправиха „учимици“, които сега са в престижни европейски и американски университети.

Бяха връчени плакети и грамоти за значителен принос на преподаватели и учители по математика и информатика на редица университети и училища в страната, на колеги с огромен принос за създаването и утвърждаването на УчИМИ, за материална и логистична подкрепа и за принос в научното развитие. Домакин и водещ на тържеството бе директорът на Института по математика и информатика – БАН акад. Юлиан Ревалски. Музикален поздрав отправиха ученици от националното музикално училище „Любомир Пипков“.

Архив на новините

Конзола за дебъг на Joomla!

Сесия

Информация за профила

Използвана памет

Заявки към базата данни