ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Всички български участници се завърнаха с награди от Международната олимпиада по лингвистика в Дъблин

 

На Международната олимпиада по лингвистика, която се проведе от 31 юли до 4 август в Дъблин, Ирландия, участваха 160 състезатели от 27 държави от цял свят. България бе представена от 2 отбора с по 4 участници от 9 до 12 клас.

Страната ни отбеляза най-добрия си резултат от всичките си досегашни участия като завоюва 3 златни, 1 сребърен, 3 бронзови медала и 1 почетна грамота. Всички български участници се завърнаха с награди от престижното състезание.

Прочети още...

Злато и бронз за състезателите ни от Международната олимпиада по информатика в Техеран

 

От 28 юли до 4 август 2017 г. в Техеран се проведе Международната олимпиада по инфoрматика (IOI). Това е ежегодно състезание по програмиране за ученици от гимназиален етап на образованието, което се състои от двудневно програмиране и решаване на задачи с алгоритмичен характер. Учениците се състезават индивидуално, от всяка държава участват най-много четирима. Ръководители на българския отбор са Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика при БАН и Руско Шиков. Българските състезатели се представиха отлично и всички завоюваха медали:

Енчо Мишинев - златен,

Радослав Димитров - бронзов, 

Виктор Терзиев - бронзов,

Петър Няголов - бронзов.


МОИ е най-престижното състезание по компютърни науки в света. Негови патрони са UNESCO и IFIP. Тази година в Олимпиадата участваха отбори от 83 страни. Енчо Мишинев заема 7-мо място в класирането. В неофициалното отборно класиране по медали нашият отбор зае 16-о място. Запазваме 5-о място в класирането по медали за всички години и от тази олимпиада нашият отбор влезе в "Клуб 100", т.е. броят на медалите, получени от нас досега надмина 100. Само още 4 държави могат да се похвалят с такъв успех.

Прочети още...

17. Лятна изследователска школа по математика и информатика на УчИМИ посреща ученици от 9 държави и 5 континента

 

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) организира Лятна изследователска школа (ЛИШ) за 17-та поредна година. ЛИШ’17 ще се проведе от 30 юли до 19 август в Благоевград, а Официалното откриване ще се състои на 31 юли 2017 г. в зала „22-ри септември“, Благоевград, от 11 ч. 

В школата ще вземат участие общо 50 ученици от Аржентина, България, Индия, Иран, Италия, Китай, Нова Зеландия, САЩ и Южна Корея. Форумът е насочен към талантливи ученици с изявен интерес в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Сред българските участници са ученици, отличени на 17. Ученическа секция на УчИМИ. По време на школата всеки участник ще работи върху научно-изследователски проект с индивидуален ментор. Традиционно в последната седмица на програмата учениците ще представят своите разработки и се провеждат семинари за учители, които имат възможност да споделят опит и добри практики при ръководенето на ученици, разработващи научно-изследователски проекти.

Програмата на Лятната школа включва лекции от областта на математиката, информатиката и компютърните технологии, срещи с представители на индустрията и различни академични институции и дискусии по важни въпроси като етика в науката, научни изследвания и иновации. За поредна година бивши възпитаници на УчИМИ, млади учени, представители на бизнеса и студенти в престижни световни университети (Оксфорд, Кеймбридж и др.), ще се включат в школата като лектори, ментори и съветници на участниците. Сред менторите и лекторите на ЛИШ’17 са учени от Българска академия на науките, представители на Софтуерен университет, SAP Labs Bulgaria, Obecto и други.

Прочети още...

Българският отбор по математика се завръща с 4 сребърни и 2 бронзови медала от IMO'2017

 

От 13 до 23 юли 2017 г. в Рио де Жанейро, Бразилия, се проведе 58. Международна олимпиада по математика – най-престижното състезание по математика за ученици. На 18 и 19 юли 614 ученици от 112 държави решаваха по 3 задачи, избрани преди това от лидерите на отборите. Българският отбор се представи много добре, като спечели 4 сребърни и 2 бронзови медала. Ето резултатите на нашите състезатели:

  • Виолета Найденова – сребърен медал,
  • Кирил Бангачев – сребърен медал,
  • Константин Гаров – сребърен медал,
  • Иван Ганев – сребърен медал,
  • Атанас Динев – бронзов медал,
  • Христо Папазов – бронзов медал.

В отборното класиране България е на 18-то място. Ръководители на отбора са проф. дмн Петър Бойваленков (ИМИ-БАН), проф. дмн Емил Колев (ИМИ-БАН) и Александър Макелов (докторант в MIT). В ЕС страната ни се класира на четвърто място.

Виолета Найденова спечели и новоучредената специална награда на името на Мариам Мирзахани като най-добре представила се ученичка от Европа. Проф. Мирзахани, която почина през тази година, е първата и засега единствена жена, носител на Филдсов медал – често наричан „Нобелова награда в областта на математиката“. Наградата на нейно име се връчва на най-добре представилото се момиче на IMO за всеки континент - тази година бяха връчени пет награди като европейската бе спечелена от Виолета.

Прочети още...

Архив на новините