ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Когато математиката се възприема като „яка”: екип от ИМИ-БАН на Софийския фестивал на науката

 


На 12 и 13 май т.г. екип на ИМИ-БАН с ръководител доц. Тони Чехларова взе участие в седмото издание на Софийския фестивал на науката, създаден през 2011 г. от Британски съвет и Форум Демокрит, под патронажа на Министерството на образованието и науката. Екипът представи математически пърформанс на тема Симетрии, в който участниците се научиха да откриват различните видове симетрии в природата и в произведенията на изкуството и се запознаха с интересни техни свойства. В екипа на ИМИ-БАН участваха доц. Евгения Сендова, д-р Георги Гачев, докторант Галя Пенчева - представители на секцията „Образование по математика и информатика”, и студенти от Лесотехническия университет и Нов български университет.

Прочети още...

Българският отбор завоюва първото място на Балканската олимпиада по математика

 

34. Балканска олимпиада по математика се проведе от 2 до 7 май 2017 г. в Охрид, Македония. Българските участници се завърнаха с четири златни и два сребърни медала, а в отборното класиране отборът на България спечели първото място с 226 точки (от 240 възможни). 

Забележителният успех на българския отбор е резултат от неуморните усилия на състезателите, техните ръководители и учители. Ръководители на отбора са доц. Ивайло Кортезов и ас. д-р Драгомир Драгнев, наблюдател е чл.-кор. Олег Мушкаров, всички от ИМИ-БАН. Ето и имената на нашите медалисти:

Виолета Найденова, златен медал
Кирил Бангачев, златен медал
Константин Гаров, златен медал
Атанас Динев , златен медал
Иван Ганев, сребърен медал
Борислав Антов, сребърен медал

След нашия обор се нареждат отборите на Сърбия (208 точки) и Румъния (182 точки).

Прочети още...

Отлично представяне на българския отбор на Всерусийската олимпиада по математика

 

Всерусийската олимпиада по математика, която се проведе от 24 до 29 април в Калининград, Русия, донесе медали и заслужено признание за българските участници. Те за пореден път се представиха отлично и се завърнаха с един златен и четири бронзови медала, а също и с една похвална грамота.
За отличната подготовка на състезателите трябва да бъдат поздравени и ръководителите на отбора – това са ас. д-р Драгомир Драгнев (ИМИ-БАН) и Емил Карлов (СМГ).

Прочети още...

Състезателна седмица на Scientix за учители по математика, информатика и природни науки

 

От 24 до 30 април 2017 г. Scientix организира няколко състезания и събития, свързани с точните науки (STEM). ИМИ-БАН е национална контактна точка по проекта Scientix.
На сайта на проекта е публикуван списък от осем книги, препоръчани от посланиците на проекта. Сред тях виждаме: Дяволът на числата от Ханс Магнус Енцесбергер, Аз, роботът от Айзък Азимов, Кратка история на времето от Стивън Хокинг.

На 23 април, известен като Световен ден на книгата, Scientix открива дискусия, в която учителите са поканени да споделят идеи за дейности в час, основани на една или повече от осемте предложени книги. Дискусиите продължават до 30 април. Авторите на най-добрите две идеи ще бъдат наградени с покана за участие в Science Projects Workshop, който ще се проведе в Класната стая на бъдещето, Брюксел, от 23 до 25 юни 2017.

Прочети още...

Архив на новините