ИМИ - БАН

Награда на ИМИ

Документи

Цифрово хранилище

Цифрово хранилище

Библиотека на ИМИ

Ученици от 15 града представиха свои изследователски проекти на 17. Ученическа конференция на УчИМИ

 

Ученическата конференция на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) се проведе от 13 до 15 януари 2017 г. в ПМГ "Акад. Иван Ценов", Враца. 

В конференцията взеха участие 76 ученици от 15 града на страната, като представиха 54 авторски разработки (19 по математика и 35 по информатика и ИТ). На конференцията присъстваха и 20 научни ръководители, подпомогнали разработките на своите възпитаници – това са учени от ИМИ-БАН, учители, представители на бизнеса, бивши възпитаници на УчИМИ, сега студенти в престижни световни университети, както и настоящи възпитаници на УчИМИ.

Прочети още...

Седемнадесета ученическа конференция на УчИМИ

 

От 13 до 15 януари 2017 г. във Враца ще се проведе Ученическата конференция (УК’17) на УчИМИ. Събитието се организира с любезното домакинство на ПМГ "Акад. Иван Ценов". Конференцията е първата конкурсна сесия на УчИМИ за учебната 2016/2017 година.
Тази година за участие в УК се класираха повече от 80 ученици и 20 учители от 18 града на страната. На конференцията ще бъдат представени 20 проекта по математика и 41 по информатика и информационни технологии. Изтъкнати учени и специалисти от Института по математика и информатика ще оценяват работата на учениците и техните преподаватели – проф. д.м.н. Емил Колев, който е и ръководител на УчИМИ, проф. д.м.н. Петър Бойваленков, доц. д-р Георги Ганчев, доц. д-р Христо Костадинов, доц. д-р Драгомир Драгнев съставляват журито по математика. При информатиците ИМИ ще бъде представен от Емил Келеведжиев, заместник-ръководител на УчИМИ, доц. Златогор Минчев и от докторантите Тодор Брънзов и Константин Делчев.

Поради засилващия се интерес към дейностите на УчИМИ, както и заради осъзнатата необходимост от увеличаване и разширяване на извънкласните форми на обучение на учениците, в рамките на Ученическата конференция ще бъде проведен обучителен семинар „Научно ръководство на ученически проекти“, в който участие ще вземат учители от различни училища в страната.

Прочети още...

Седмица на олимпийската математика 2017

 

ИМИ организира и провежда Седмица на олимпийската математика (СОМ) за трета поредна година. Инициативата се осъществява със съдействието на фондация „Георги Чиликов“ и Американска Фондация за България, и има за цел да открива и развива математическия талант на ученици от 9. до 12. клас.
Тази година СОМ стартира на 5 януари и ще продължи шест дни.
За участие в СОМ се класират първите десет ученици с най-висок рейтинг от състезанията през последната година (www.math.bas.bg/nt) за всеки от класовете 9-12, общо 40 ученици. С подготовката на учениците, както и с провеждането на Седмицата, са ангажирани някои от най-видните ни преподаватели и учени, повечето от които имат дългогодишен опит в работата с ученици и подготвянето им за международни състезания. Това са проф. Николай Николов (ИМИ–БАН), проф. Петър Бойваленков (ИМИ–БАН), проф. Емил Колев (ИМИ–БАН), проф. Иван Ланджев (НБУ и ИМИ–БАН), Стоян Боев, Александър Иванов, Нгуен Чи Зунг (Колумбийски университет), Павлена Ненова (Оксфордски университет), Теофил Тодоров (ФМИ).

Прочети още...

XVI Лятна изследователска школа по математика и информатика

 

Ученическият институт по математика и информатика (УчИМИ) за шестнадесети пореден път провежда Лятна изследователска школа по математика и информатика (ЛИШ’16). Школата ще се проведе в Американския университет в България, Благоевград, в периода 31 юли – 20 август 2016 г.

В школата ще вземат участие 50 ученици от България, Индия, Люксембург, Македония, Нова Зеландия, с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии.

Разнообразната научна програма на ЛИШ'16 включва лекции, изнесени от водещи специалисти от ИМИ - БАН, СУ "Св. Климент Охридски", а също и от студенти, бивши възпитаници на УчИМИ, които в момента учат в престижни университети.

Всеки ученик ще работи самостоятелно или в съавторство върху индивидуален проект по конкретна тема, с помощта на ментори. Ученическите разработки ще бъдат представени на семинара през последната седмица на Школата.

По същото време ще се проведе и семинар за учители по математика и информатика, който се организира традиционно в рамките на лятната школа на УчИМИ.

Официалното откриване на Шестнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика на УчИМИ ще се състои на 1 август 2016 г. от 11:00 часа в зала „Андрей Делчев“ в Академичен център „Балкански“, кампус на АУБГ, ул. „Свобода Бъчварова” 12, Благоевград.

Архив на новините