На 14 ноември, сряда, от 14:00 часа в зала „Проф. Марин Дринов“ на Българската академия на науките се състоя представянето на Института по математика и информатика в кампанията „БАН представя своите институти“.

Директорът на ИМИ, академик Веселин Дренски, запозна присъстващите с впечатляващата история на Института и очерта основните направления, по които се работи в него. След неговия доклад пред публиката бе показан откъс от създаващия се в момента филм, посветен на Института по математика и информатика и неговата 70-годишна история. Свои спомени и интересни факти от живота на Института разказаха академик Благовест Сендов, академик Петър Кендеров и академик Юлиан Ревалски.

Във фоайето пред залата беше разположена изложба, на която гостите на събитието имаха възможността да се запознаят с емблематични моменти от историята на ИМИ, както и да научат подробности за някои от най-значимите постижения на учените от Института.

В рамките на събитието пред гостите бяха проведени демонстрации на най-новите разработки на учените от Института – специализиран софтуер за въвеждане на данни в Археологическа карта на България за мобилни операционни системи, сериозни образователни игри, онлайн курсове за учители и ученици в рамките на образователната платформа VIVA Cognita, виртуален музей на математиката и информатиката в България, виртуален училищен кабинет, пресъздаване и оценка на заплахите и възможностите на дигиталното общество и др.