На 1 юни 2019 г. стартира ежегодният конкурс за Наградата на Президента на Републиката, носещ името на световноизвестния изобретател от български произход Джон Атанасов – създател на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

От началото на инициативата през 2003 г., Наградата „Джон Атанасов“ се връчва на изявили се в световен мащаб млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки. Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в света в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании.

Участниците в конкурса за наградата през 2019 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

  1. Награда „Джон Атанасов“ на Президента на Република България;
  2. Две Грамоти „Джон Атанасов – Ученици и техните преподаватели“ – първата за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по
    информатика и втората за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информационни технологии.
  3. Грамота „Джон Атанасов – за проект с голям обществен принос“.
  4. Грамота „Джон Атанасов – за дебютен пробив в областта на компютърните технологии“.

Носителите на Наградата и Грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки учени и експерти.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на Наградата „Джон Атанасов“ е 10 септември 2019 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на сайта на президентската институция. Допълнителна информация може да получите на тел. 02/9239393 и на е-mail: nagradajohnatanasoff@president.bg.